Pyszne ciasto można zrobić także bez użycia piekarnika.
Upieczenie ciasta w domu daje możliwość sprawdzenia się w kuchni, ale również satysfakcję z wykonanej pracy. Wielu potencjalnych wykonawców domowych ciast często rezygnuje z przygotowania tego rodzaju smakołyków. Uważają oni, że jest to trudne, mówią że nie mają dobrego piekarnika i nic z tego nie będzie, bo się przypali, albo wymyślają inne powody, żeby tylko nie spróbować swoich sił, w tej fascynującej gałęzi sztuki kulinarnej jakim są słodkie wypieki.
Zapewne dla nich wymyślono ciasta na zimno. Są one najczęściej bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecane do wykonania w domu, przez nie zawsze biegłych w pieczeniu amatorów.
Wśród przepisów na ciasta spora część podaje, jak przygotować takie ciasto, które nie wymaga pieczenia. Natomiast do jego przygotowania potrzebna będzie najczęściej lodówka, zamiast piekarnika. Czytaj więcej
Serniki to ciasta, które doskonale nadają się do przygotowania na zimno i one stanowią największą grupę tych deserów i ciast.
Do wykonania tych ciast nadają się owoce oraz … warzywa. Truskawki, maliny, jabłka i gruszki oraz inne, łatwo dostępne u nas owoce, często znajdujące się w spiżarni to świetny dodatek do takich ciast. Z warzyw, spokojnie można zastosować - przepis jest sprawdzony – dynię.
Często do wykonania ciasta bez pieczenia stosuje się różnego rodzaju galaretki. Powstają z nich bardzo atrakcyjne i kolorowe przekładańce, które równie dobrze smakują, jak wyglądają.
Desery na zimno można polecić do podania w czasie gorących letnich dni dla orzeźwienia z zimnymi napojami lub świeżymi owocami.