Przepisy na kotlety (głównie mięsne) z różnymi dodatkami.
Kotlet to najczęściej smażona na patelni potrawa z mięsa, warzyw lub jajek.Do ich przygotowania dodaje się niewielką ilość tłuszczu. Ostatnio wielką popularność zdobywają potrawy z grilla, a kotlety przygotowane tą techniką smakują doskonale, ponieważ wytapia się z nich nadmiar tłuszczu.
Kotlety mięsne powstają najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego oraz z cielęciny. Można również używać mięsa drobiowego i wtedy kotlety będą miały charakter dietetyczny. Również inne gatunki mięsa mogą być stosowane do ich przygotowania. Najpopularniejsze w naszejpolskiej kuchni są kotlety z mięsa mielonego czyli kotlety mielone oraz kotlety smażone z jednego kawałka mięsa, zwane schabowymi. Czytaj więcej
Często do przygotowania kotletów stosuje się warzywa i grzyby. Kotlety warzywne o charakterze wegetariańskim przygotowuje się podobnie jak kotlety mielone. Można je robić z wielu jarzyn np.: z różnych kasz, fasoli, kalafiora oraz ryżu. Bardzo popularne są kotlety ziemniaczane.
Grzyby leśne, ale również pieczarki doskonale nadają się na kotlety mielone. Z kolei kanie i boczniaki często są pieczone na patelni lub na grillu i udają kotlety schabowe.
Kotlety, można podawać z różnymi sosami np. grzybowym lub marchewkowym oraz z serami białymi (feta, mozzarella) oraz żółtymi.
Wszystkie rodzaje kotletów świetnie komponują się z ziemniakami oraz kiszonymi ogórkami lub kiszona kapustą.