Przepisy na surówki do obiadu
Potrawy przygotowywane w kuchni, w których podstawowym składnikiem są surowe warzywa lub owoce noszą nazwę surówek. A czym dokładnie są surówki? Rozdrobnione, zwykle pokrojone lub starte na tarce surowe warzywa lub owoce z dodatkiem składników, które nie zmienią ich konsystencji, a jedynie smak, to surówki. Tymi dodatkowymi składnikami, zmieniającymi smak potrawy mogą być np.: oliwa oraz przyprawy, a w wersji dietetycznej można zamiast oleju zastosować np. ocet jabłkowy lub balsamiczny. Tak więc, surówki to zwykle zdrowe i bogate w witaminy potrawy.
Jest to kolejna grupa potraw, które można wykonywać w różnych, praktycznie niezliczonych wersjach, w zależności od zastosowanych składników i ich ilości oraz dodatków. W tym miejscu warto zaznaczyć, że po dodaniu do surowych warzyw lub owoców, majonezu, jajek na twardo, śmietany, jogurtu oraz warzyw z puszki otrzymujemy równie smaczną potrawę jaką jest sałatka.
Kiedy podawać surówki? Mogą one być samodzielnymi daniami, ale najczęściej są dodatkiem do dań głównych. Częścią każdego obiadu powinna być surówka, która jest prawdziwą bombą witaminową i potrafi dostarczyć organizmowi niezbędnych wartości odżywczych i witamin. W erze fast foodów, każdy wartościowy posiłek jest cenny dla naszego zdrowia. Dlatego polecamy, częste podawanie dań z surowych warzyw i owoców, zwłaszcza dla osób dbających o swoją sylwetkę oraz zdrowie. Istotne jest również to, że niegotowane warzywa zachowują najwięcej ważnych dla organizmu składników.
Czytaj więcej
Surówki dobrze smakują i ładnie się prezentują w towarzystwie dań z ziemniakami oraz z mięsem i rybami.
Surówka z warzyw to niekoniecznie ulubione danie naszych dzieci. Dla nich zapewne surówka owocowa może stać się ulubionym dodatkiem do obiadu, przystawką lub deserem.
Przygotowanie pysznej surówki warzywnej lub owocowej, albo nawet warzywno-owocowej jest niezwykle łatwe i szybkie. Przecież nie wymaga ona gotowania. Przepisy kulinarne zamieszczone na naszej stronie, krok po kroku opisują sposób ich wykonania, a dodatkowo zdjęcia ilustrują szczegóły tego procesu.
Najczęściej głównymi produktami, z których przygotowuje się surówki są: różne odmiany kapusty surowej lub kiszonej, zielona sałata, marchewka, seler, pietruszka (korzeń), por, rzodkiewka, cebula, czosnek, kalarepa, oliwki, pomidory, ogórki, papryka, kalafior, cukinia, rzodkiew, czerwone buraki, fasola oraz owoce: jabłka, gruszki, melony, granaty, awokado, winogrona i ananas. Ciekawym dodatkiem surówek są także bakalie: rodzynki, morele, żurawina, płatki migdałów, orzechy włoskie oraz słonecznik i pestki dyni.