Grill, sposób na przyrządzanie pysznych potraw w plenerze
To urządzenie można porównać do piekarnika w tradycyjnej kuchni. Grill to taka jego polowa wersja. Można na nim przygotowywać różne potrawy przez pieczenie, smażenie czy duszenie.
Praktycznie wszystkie produkty mięsne, ryby, warzywa, owoce, nabiał i inne doskonale nadają się do grillowania.
Grill to bardzo popularne urządzenie. Bardzo ostatnio modne spędzanie wolnego czasu w towarzystwie rodziny lub znajomych, odbywa się właśnie wokół grilla. Stąd nazwa „grillowanie”.
To bardzo popularne imprezy, gdzie królują potrawy przygotowane na grillu, w czasie ich trwania, dlatego dania są świeże, a ich specyficzny zapach rozchodzi się po okolicy. Do potraw z grilla często dodaje się sałatki, surówki i sosy.
Grille można podzielić na dwie grupy: stacjonarne, zwykle duże i ciężkie urządzenia ustawione na stałe, wykonane najczęściej z elementów betonowych oraz przenośne, mobilne grille wykonane z różnych materiałów, najczęściej stalowa blacha lub żeliwny odlew lub kombinacja tych materiałów. Ten drugi rodzaj grilla wyposażony jest zwykle w kółka umożliwiające przemieszczanie w niewielkiej odległości, np. w ogrodzie. Czytaj więcej
Najpopularniejsze są grille opalane węglem drzewnym. Potrawy z takiego grilla mają oprócz doskonałego smaku, również charakterystyczny zapach. Można również spotkać się z grillami gazowymi opalanymi gazem. Zasilanie gazem odbywa się zwykle z butli gazowej.
Grill może znajdować się w przydomowym ogrodzie na stałe (grill stacjonarny), w wyznaczonym miejscu, specjalnie przygotowanym w pobliżu altanki. Najczęściej jednak używa się grillów przenośnych.
Grill mobilny używany bywa również przez amatorów grillowania nie posiadających ogrodów. Takie grille zabierane są do samochodu i ustawiane gdziekolwiek na łące lub polance. Warto jednak zapamiętać, że jest to urządzenie z otwartym ogniem, a więc obowiązuje zasada szczególnej ostrożności, bo bardzo łatwo można wywołać pożar.