Przepisy Extra Dodaj przepis

Aby przetwory się udały

Przetwory należy przygotować ze świeżych produktów wysokiej jakości, bez plam i uszkodzeń, przestrzegać zasad higieny i dokładnie trzymać się przepisów.

Należy sprawdzić, czy wszystkie słoiki zostały szczelnie zamknięte, zanim zostaną wyniesione do spiżarni. Jeżeli po przechyleniu z któregoś słoika będzie wypływać lub sączyć się zalewa, to należy przeznaczyć go do szybkiego spożycia.

Kiszonki zaraz po nastawieniu należy trzymać w pomieszczeniu o temperaturze nieprzekraczającej 18 °C. Po kilku dniach, gdy skończy się fermentacja, przetwory należy przenieść w chłodne miejsce.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2003-12-03]
Komentarze do porady:
Dziękuję Dorotko za odpowiedż.Słoiki dokręcam przed i po pasteryzacji {dla pewności } ,ale widać , że jednak z niektórymi , a właściwie z większością było coś nie tak , pytanie co ? {chyba zostanie bez odpowiedzi }.Dałabym temu spokój , ale moja piwnica jest ciepła. Pozdrawiam.
Elka [2007-11-28 20:54:03]
Ale słoiki powinny być dokręcane jeszcze przed pasteryzacją. A może w przepisie było za mało octu. Powiem szczerze, że moja mama też się obawia zaprawiania buraczków, woli przechowywać całe buraczki i gotować je sobie na bieżąco (tylko do przechowywania buraczków potrzebna jest zimna piwnica, żeby one nie zwiędły).
Dorota [2007-11-27 22:47:41]
Dziękuję za odpowiedż , ale to nie to bo słoiki były suche i po pasteryzacji sprawdzane poprzez dokręcenie i przewracanie do góry dnem aż do ostygnięcia.Część słoików jest dobra. Co jeszcze mogło być przyczyną?
Elka [2007-11-27 19:32:18]
Być może buraczki były wyłożone do mokrych słoików albo nie szczelnie zamknięte.
Dorota [2007-11-26 18:46:51]
Czy ktoś może wie jaka może być przczyna , że wyrzuciłam większość słoików z buraczkami tartymi , przyprawionymi octem.cukrem i kminkiem.Pasteryzowałam buraczki w słoiczkach po dżemie ok.20 min?
Elka [2007-11-24 16:36:32]
Może te sałatki są za krótko pasteryzowane.
Dorota [2007-08-08 19:36:27]
a jak robic salatki aby kazda sie udala bo mi zawsze sie psuje sprawdzam sloik itd
kinia [2007-01-20 19:23:24]
Może ktoś mi doradzi jak pasteryzować przetwory w piekarniku, bo podobno tez tak można.
rozala [2006-09-28 12:23:34]
WIEM, ŻE WIELE OSÓB TAK JAK DANA KISI OGÓRKI W BUTLACH PLASTIKOWYCH, BO FAKT KISZĄ SIĘ DOBRZE. ALE CZY WIECIE, ŻE TAKI PLASTIK NIE JEST TWORZYWEM, KTÓRY NADAJE SIĘ DO KONTAKTU Z KWASEM, W TAKICH BUTLACH ZACHODZĄ REAKCJE Z PLASTIKIEM I WYTWARZAJĄ SIĘ ZWIĄZKI BARDZO SZKODLIWE DLA ZDROWIA!!! TAK WIĘC ODRADZAM.
ANGELIKA [2005-06-17 11:09:12]
zgadzam się z tymi wskazówkami. Ja dodam, iż z braku czasu zaczęlam kisić ogorki w butlach 5-litrowych po wodzie mineralnej. Są zawsze twarde i nie psują się. Nawet podczas 3- tygodniowego zuzywania nie wchodzi pleśń. Są wspaniałe. Troche problemu sprawia wyjmowanie. Trzeba sobie radzić. Polecam wypróbować.
dana2005 [2005-04-07 12:00:45]
Zgadzam się z powyższym. Należy korzystać z przepisów sprawdzonych, pewnych.
Jana [2005-03-23 12:13:09]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.