Przepyszne mazurki nie tylko na Święta Wielkanocne.
Te niezwykle kolorowe i aromatyczne ciasta to jeden z typowych wypieków przygotowywanych na Święta Wielkanocne. Mazurek wielkanocny razem z wielkanocną babką to słodkości tradycyjnie goszczące na polskich stołach w tym czasie. Najpopularniejsze rodzaje tego ciasta to: mazurek kajmakowy, czekoladowy oraz kokosowy, ale inne można wyliczać jeszcze długo.
To ciasto można przygotować na podkładzie z ciasta kruchego, drożdżowego, biszkoptu i innych. Cechą charakterystyczną mazurków jest ich wielobarwność i niezwykła wprost uroda. Do wykończenia i dekoracji tego ciasta wielkanocnego używa się różnych lukrów i polew, a ponadto owoców kandyzowanych, bakalii, konfitur, a nawet małych, kolorowych cukierków. I w tym wypadku trudno podać wszystkie możliwe dodatki mogące mogące upiększyć ten fantastyczny wypiek. Nie trzeba chyba dodawać, że z uwagi na taki skład mazurki to niezwykle słodkie ciasta.