Słodkości z ciasta drożdżowego.
Ciasta i ciastka, baby i babki, słodkie bułeczki, drożdżówki oraz pączki, upieczone z ciasta drożdżowego są bardzo lubiane, zwłaszcza przez starsze pokolenie, kiedy to były najczęściej wykonywanymi wypiekami. Możliwości uatrakcyjnienia tego ciasta są ogromne. Ciasto drożdżowe bardzo dobrzekomponuje się z owocami z domowych ogródków, jak również z owocami leśnymi. Równie smakowicie prezentują się i dobrze smakują z dodatkiem maku, sera albo orzechów.
Paszteciki przygotowane z tego ciasta cieszą się dużą popularnością. Spody do pizzy wykonane są także z ciasta drożdżowego. Czytaj więcej
Dzisiaj niestety ciasto drożdżowe straciło na popularności. A szkoda, ponieważ jest to bardzo uniwersalny rodzaj ciasta. Przygotowuje się z niego kruche i pyszne wypieki zarówno słodkie, jak również wytrawne.
Jak wykonać dobre ciasto drożdżowe? Najlepiej ręcznie, chociaż są urządzenia, które same wykonają tą pracę. Ciasto długo wyrabiane oraz odpowiednio wyrośnięte, po upieczeniu z owocami lub innymi dodatkami na pewno zachwyci biesiadników.