Kalafior to cenne dla organizmu człowieka warzywo, podawane na zimno i gorąco
Na temat kalafiora, warzywa nie tylko smacznego, ale również bardzo zdrowego , można mówić tylko dobrze. Dlaczego? Ponieważ kalafior ma dosłownie same zalety.
Jest niezwykle ceniony i chętnie stosowany w kuchni.
A możliwości jego wykorzystania do przygotowywania przepisów kulinarnych są bardzo szerokie.
Kalafior można spożywać na surowo i po obróbce termicznej.
To warzywo można gotować, piec, smażyć i dusić pod przykryciem.
Można go przygotowywać w całości, lecz częściej występuje w różnych potrawach, w postaci rozdrobnionych różyczek.
Kalafior stanowi składnik potraw warzywnych, jest również dodawany do potraw mięsnych.
Jednak najczęściej kalafior dodawany jest to potraw z innymi warzywami np.: papryką, brokułem, cebulą, czosnkiem i wieloma innymi.
Wiele rodzajów wymienionych sałatek to doskonały dodatek do potraw mięsnych lub rybnych przygotowywanych na grillu. Czytaj więcej
Kalafior stanowi doskonały składnik zapiekanek.
Z jego udziałem przygotowuje się bardzo smaczne kotlety warzywne z dodatkiem mięsa, również drobiu. A więc są to zdrowe dania.
Kalafior świetnie komponuje się smakowo z makaronami, jajkami czy orzechami, często podawany razem z serami w sałatkach i surówkach.
Zupa kalafiorowa to częste danie obiadowe zwłaszcza w „sezonie kalafiorowym”.
Zupy z kalafiorem można przygotować w formie tradycyjnej lub jako zupę – krem.
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w wiele składników mineralnych i witamin. To kopalnia błonnika pokarmowego, zawiera sporo magnezu, wapnia, potasu, żelaza oraz innych składników. Ponadto bogaty w witaminy z grupy B oraz cenną dla naszego organizmu witaminę C.
Z powodu wymienionych właściwości kalafior jest często podawany podczas stosowania diet odchudzających.