Kiełbasy na zimno i gorąco, składnik zup, zapiekanek i dań jednogarnkowych
Kiełbasy jako spożywczy produkt mięsny zaliczane się do wędlin.
Najczęściej kupujemy kiełbasy produkowane przez zakłady przetwórstwa mięsa i takie gotowe produkty stosujemy do przygotowywania posiłków w domu.
Kiełbasa stanowi składnik wielu potraw i dań: zup, zapiekanek, gulaszów, bigosów itp.
Można ją również znaleźć w przepisach na doskonały domowy smalec.
Bardzo popularne jest przygotowywanie kiełbasy na grillu, to praktycznie nieodzown danie przyjęć na świeżym powietrzu.
Ponadto kiełbasy różnych rodzajów są w naszych domach podawane do spożycia na różne sposoby.
Kiełbasa na zimno to jeden ze składników kanapek.
Nacinane kawałki lub rozdrobnione w plastry pęta kiełbasy smażone z dodatkiem cebuli to dobre danie na śniadanie lub kolację. Czytaj więcej
Kiełbasa z wody to również częsty sposób na przygotowanie tej wędliny do spożycia.
Nie sposób wymienić wszystkich jej zastosowań w kuchni.
Kiełbasy wykonywane są z rozdrobnionego mięsa z dodatkiem tłuszczu, odpowiednich przypraw, a w zależności od rodzaju wędliny mogą zawierać również inne dodatki. Przygotowany z tych składników farsz jest wtłaczany przy pomocy odpowiedniej maszyny do osłonki naturalnej lub sztucznej.
Kiełbasy mogą być surowe lub gotowane, parzone, wędzone lub pieczone.
Jednak coraz modniejsze staje się robienie kiełbas domowych. Takie kiełbasy nie odbiegają jakością i smakiem od tych, kupowanych w sklepach, a często są lepsze i nie zawierają ulepszczy.