Słodkie wypieki oraz zdrowe i smaczne potrawy z jajkami na każdą okazję
Trudno znaleźć drugi tak często stosowany w kuchni produkt spożywczy.
Kurze jajka, nie dość że mają dobry smak, lubią je dzieci i dorośli, to jeszcze zawierają bardzo doskonale działających na organizm człowieka.
Szczególnym czasem, gdzie spożycie jajek kurzych w naszym kraju rośnie jest okres Świąt Wielkanocnych.
Jednak w kuchni jajka są obecne przez cały rok.
Można z nich przyrządzać samodzielne dania; gotowane na twardo i na miękko, smażone jako popularne jajecznice i omlety oraz różnego rodzaju naleśniki.
W wielu przepisach kulinarnych jajko kurze jest konieczne, aby przygotowywana potrawa była zdrowa i smaczna.
Jajka pasują smakowo do wielu produktów spożywczych i doskonale się z nimi komponują. Warzywa, mięsa, ryby,drób i nabiał to tylko te, gdzie można spotkać je najczęściej.
Są one dodawane do mięsa mielonego, na kotlety mielone oraz klopsy.
Znajdziemy je w różnych zapiekankach i sałatkach.
Jajka są składnikiem różnego rodzaju panierek np. do kotletów schabowych i smażonych ryb, farszów np. do pierogów i krokietów, past do kanapek oraz sałatek warzywnych, mięsnych i rybnych. Czytaj więcej
Smaczne i pożywne są jajka faszerowane.
Jajka dodawane są do sosów. Wykonywane są z nich majonezy.
Warto dodać, że jajka są również używane jako elementy dekoracyjne, podawanych na stół potraw i dań.
Jajka to bardzo często jeden z najważniejszych produktów występujących w cukiernictwie.
Dodawane są do ciast np. biszkoptów, kruchych, drożdżowych.
Jajka kurze znajdziemy w przepisach na serniki, makowce, torty i wielu innych słodkich wypieków.
Jednym z ważniejszych składników kremów są jajka.
Przygotowuje się z nich często lukry, stosowane do ozdabiania wyrobów cukierniczych.
Kilka słów na temat przechowywania jajek w domowej spiżarni.
Należy przechowywać je w temperaturze około 0° i wilgotności ok. 80%, przez czas nie dłuższy niż 28 dni.
Warto wprowadzić do rodzinnego jadłospisu jajka, z powodu ich zdrowotnych właściwości..
Jajka kurze dostarczają do organizmu człowieka łatwo przyswajalne białka.
Zawierają witaminy z grupy B oraz A, D, E, K, a także kwas foliowy.
Jajka, to produkt spożywczy obecny często w mniej lub bardziej skutecznych dietach odchudzajacych.