Szparagi, smaczne i zdrowe warzywo do gotowania, parowania, zapiekania i grillowania.
Szparagi to warzywo, zdobywające w Polsce coraz większą popularność.
Obecnie w naszych sklepach łatwo można nabyć szparagi, najczęściej białe i zielone.
W przepisach kulinarnych to smaczne warzywo, najczęściej zaleca się go gotować lub parować w parowarach.
Dobrze smakują również szparagi pieczone na grillu. Stanowią one doskonały dodatek do kiełbas i mięs przyrządzanych również na grillu.
Szparagi podawane są razem z innymi warzywami, z ryżem lub z makaronem to łatwe i szybkie do przygotowania potrawy obiadowe. Czytaj więcej
Warto spróbować i podać na obiad szparagi z karczkiem, wykonane wg przepisu z naszego portalu. To wyraziste danie na pewno będzie smakować domownikom.
Szparagi warto wprowadzić do naszej kuchni, ponieważ są one kopalnią witamin i składników mineralnych.
Spożywanie szparagów poleca się między innymi osobom chorującym na nadciśnienie, mających nadwagę oraz problemy z sercem i zbyt wysoki cholesterol.
Dodatkową zaletą szparagów jest ich właściwość zapobiegania niektórym chorobom nowotworowym.