Makowce, przepyszne ciasta na Święta i na co dzień
W polskiej tradycji makowce, czyli ciasta przygotowane najczęściej na podkładzie z ciasta drożdżowego, kruchego lub na biszkopcie, to poza sernikami, najczęściej podawane na stół w czasie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkiejnocy słodkie wypieki.
Charakterystyczny smak i zapach ciasta makowe zawdzięczają głównemu składnikowi.
Mak, bo o nim mowa, często wzbogacony bakaliami i orzechami, nadaje tym wypiekom urody i niepowtarzalnego uroku. Tak, makowce lub makowniki to urodziwe i niepowtarzalne w swoim wyglądzie i smaku ciasta. Czytaj więcej
Wykonane wg sprawdzonych przepisów będą miękkie, pulchne i wilgotne.
Znajdziesz tutaj przepisy na różne ciasta z makiem: np. makową szarlotkę, sernik z makiem lub tort makowy z kremem i dżemem i inne
Masę makową można samodzielnie przygotować w kuchni lub kupić gotową do użycia w sklepie.
Ciasta z makiem uwielbiane są przez dorosłych i dzieci, doskonałe do kawy lub herbaty.
Makowce najczęściej wykonywane są w formie zwijanych strucli lub jako płaskie ciasta w prostokątnej formie lub okrągłej tortownicy.