Orzechy włoskie źródłem białka i kwasów omega-3
Orzechy włoskie to najpopularniejsze i najczęściej stosowany w polskiej kuchni gatunek orzechów.
Ciasto z orzechami włoskimi nabiera specyficznego aromatu. Dzięki orzechom włoskim ciasta są łatwo rozpoznawalne. Włoskie orzechy stosuje się również do dekoracji gotowych tortów i ciast: mazurków, pierników, ciast owocowych i innych wypieków.
Orzechy włoskie są również wykorzystywane do przygotowywania nalewek tzw. orzechówek. Te bardzo charakterystyczne trunki mają właściwości lecznicze i często stosowane są przy bólach brzucha. Czytaj więcej
Właściwości zdrowotne oraz smakowe orzechów włoskich zdecydowanie zachęcają do stosowania ich w kuchni. Najczęściej orzechy włoskie dodawane są do różnego rodzaju sałatek jarzynowych i owocowych.
Ponieważ orzechy włoskie zawierają dużo białka oraz kwasów omega-3 stanowią doskonały zamiennik dla mięsa oraz ryb w diecie człowieka. Spożywając orzechy włoskie można uzupełnić niedobór tych elementów w organizmie.
Ponadto włoskie orzechy są źródłem witaminy E i C oraz minerałów takich jak np. wapń, fosfor oraz magnez.