Sezon truskawkowy, przepisy na dania, ciasta, desery i inne smakołyki z tych słodkich owoców
Wszyscy wiedzą, że najlepsze truskawki rosną w Polsce.
Nasze, rodzime truskawki są słodkie, lekko kwaśne i mają czysty „truskawkowy” smak i zapach.
Te bardzo popularne w Polsce owoce w sezonie truskawkowym bardzo często goszczą na naszych stołach.
Truskawki to owoce doskonałe. Świetnie smakują „solo” i dlatego często spożywane są same, bez żadnych dodatków.
Najprostsze przyrządzenie truskawek polega na polaniu ich śmietaną i posypaniu cukrem.
Warto jednak przygotować danie z truskawkami lub upiec ciasto, albo wykonać deser lub napój z truskawkami w roli głównej.
Jako dania do obiadu truskawki chyba najczęściej stanowią farsz do pierogów lub naleśników. Te dania obiadowe są szczególnie lubiane przez dzieci.
Warto podać swoim bliskim na obiad również ryż lub makaron z truskawkami.
Ciasta z truskawkami, to często przygotowywane w sezonie truskawkowym słodkie wypieki.
Truskawki doskonale sprawdzają się w sernikach, na ciastach biszkoptowych, kruchych oraz drożdżowych.
Są to zwykle proste do przygotowania i naprawdę doskonałe smakołyki. Czytaj więcej
Znane i cenione ze względu na walory smakowe desery z udziałem truskawek to doskonały sposób na urozmaicenie diety.
Również podanie sałatek owocowych i warzywnych, gdzie znajdują się truskawki poprawi humor uczestnikom posiłków.
Z truskawek można w domu przygotować doskonałe galaretki, lody lub kremy truskawkowe.
Namawiamy do przygotowywania w domu napojów na bazie słodkich truskawek.
Mogą to być kompoty, szybkie i łatwe to ugotowania lub bardziej złożone koktajle.
Truskawki to typowe owoce sezonowe. Ten smaczny i zdrowy owoc ma niestety jedną wadę, a mianowicie, krótki okres przechowywania. Po kilku dniach truskawka pokryje się pleśnią i jest do wyrzucenia.
Oczywiście można przedłużyć okres przydatności truskawek do spożycia np. poprzez zamrożenie.
Innym, często stosowanym sposobem na przedłużenie obecności truskawek w naszych domach jest wykonanie dżemu truskawkowego, lubianego przez dzieci jak również przez dorosłych.
Jednak najlepsze i najsmaczniejsze są owoce truskawki bezpośrednio po zerwaniu z krzaków i takie truskawki mają najwięcej amatorów.