Kapusta, popularne warzywo, składnik wielu potraw i dań w Polskiej kuchni
Kapusta w naszej narodowej kuchni pełni wyjątkową rolę. To warzywo stanowi podstawowy składnik lub musi być użyte do przygotowania wielu potraw i dań goszczących na co dzień i od święta na naszych stołach.
Do przyrządzania potraw używamy kapusty białej, czerwonej, włoskiej lub pekińskiej.
Kapusta stosowana jest nie tylko jako świeże warzywo. Po odpowiedniej obróbce uzyskujemy popularną kapustę kiszoną, składnik wielu potraw.
Każda z wymienionych tutaj kapust różni się przede wszystkim wyglądem, ale również smakiem i zastosowaniem.
Dlaczego kapusta jest tak popularna w Polsce? Zapewne dlatego, że charakteryzuje się doskonałym smakiem oraz posiada niezwykłe właściwości odżywcze oraz wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. No i oczywiście jest tania i powszechnie dostępna.
Podawana jest na surowo, najczęściej w surówkach, ale równie często spotkamy ją ugotowaną lub usmażoną. Kapusta doskonale komponuje się pod względem smakowym z różnymi produktami spożywczymi używanymi w kuchni i dlatego jest uniwersalnym składnikiem wielu dań i potraw.
W zależności od rodzaju potrawy może być zastosowana w postaci całych liści odciętych od główki kapusty. Najczęściej jednak główka kapusty jest rozdrobniona, czyli poszatkowana i w takiej formie podlega dalszemu przetworzeniu. Czytaj więcej
Nie sposób wymienić wszystkich potraw i dań, gdzie występuje kapusta.
Pomimo takiej popularności, kapusta podawana jest jako tradycyjne, świąteczne danie w Wigilię Bożego Narodzenia jako kapusta z grzybami lub kapusta z grochem.
W ciągu całego roku wielokrotnie spożywamy potrawy z kapustą.
Popularna i lubiana zupa z kapusty, to kapuśniak bardzo smaczna i zdrowa potrawa, lubiana przez dzieci i dorosłych.
Gołąbki to kolejne bardzo często serwowane w naszych domach danie z kapusty.
Naszą narodową potrawą można nazwać bigos, gdzie kapusta króluje w towarzystwie mięsa, najbardziej znany i lubiany to bigos myśliwski, podawany tradycyjnie na zakończenie polowań. Mięso nie tylko towarzyszy kapuście w bigosie. Równie smakowitym daniem z kapustą są żeberka, a wielu wielbicieli ma golonko z kapustą.
Kapusta odpowiednio przygotowana stanowi doskonały farsz, którego smak i zapach decyduje o charakterze pierogów z kapustą, pasztecików lub krokietów. Ciasto i ugotowana kapusta to pod każdym względem doskonałe połączenie kulinarne tych produktów. Dlatego również podawana jest razem z różnymi makaronami.