Zielony groszek konserwowy, zdrowy składnik sałatek i surówek
Zielony groszek konserwowy zjadany jest na surowo, a także używany do produkcji konserw oraz mrożonek. W tej formie, w kuchni najczęściej jest składnikiem różnego rodzaju sałatek i surówek, dań mięsnych, sosów oraz dań rybnych. Często stosowany do dekoracji różnych potraw.
Groszek konserwowy pod względem smakowym dobrze komponuje się z wieloma warzywami oraz innymi produktami wchodzącymi w skład tych potraw. Ponadto jego żywy, zielony kolor doskonale prezentuje się z wymienionymi składnikami sałatek. Wiadomo, że wygląd potraw bardzo mocno wpływa na ich wartości smakowe. Człowiek chętniej zjada potrawy i dania o zachęcającej i estetycznej prezencji.
Trudno wymienić wszystkie rodzaje sałatek, gdzie groszek konserwowy odgrywa ważną rolę.
Charakterystyczna cechą tych potraw jest ich wielobarwność. I tu świetnie wpisuje się zielona barwa groszku konserwowego. Sałatki to jedne z najbardziej wielobarwnych potraw. Czytaj więcej
Nic dziwnego, skoro występują w nich wielokolorowe składniki. Przykłady takich kolorowych produktów można mnożyć np.: czerwona fasola i papryka, żółta kukurydza i ser żółty, zielone ogórki, biały i brązowy ryż.
Częstymi składnikami sałatek są mięsa np.: szynka oraz różne ryby np: tuńczyk, dorsz i śledzie.
Jednak chyba najważniejszą zaletą groszku konserwowego są jego właściwości odżywcze i prozdrowotne.
Te niepozorne zielone kuleczki zawierają duże ilości minerałów i witamin np.: cynku, potasu, fosforu, wapnia oraz witamin A, B, C, E, K.
Groszek nie ma specjalnych wymagań temperaturowych i jest uprawiany prawie na wszystkich kontynentach. Pochodzi z rodziny bobowatych. Zielony groszek to niedojrzałe nasiona grochu.
Warto dla zdrowia spożywać groszek oraz potrawy, gdzie on występuje.