Sos to niezbędny dodatek do dań głównych i przystawek.
Sos to niezbędny dodatek do różnego rodzaju potraw podawanych do obiadu oraz przystawek i deserów. Sosy poprawiają smak i prezencję potraw, często dodają im składników odżywczych: witamin i minerałów. Dobry sos charakteryzuje się smakiem i aromatem oraz konsystencją i wyglądem dobranym do charakteru potrawy.
Ile potraw tyle sosów można do nich przygotować.
Sosy gorące przygotowuje się na bazie bulionów i zagęszcza mąką lub zasmażką, aby nabrały wymaganej konsystencji. Podaje się je dogorących dań mięsnych i wędlin oraz ryb. Czytaj więcej
Sosy zimne powstają ze śmietany, jogurtu oraz oliwy i majonezu. Dobrze komponują się z daniami podawanymi na zimno oraz deserami.
Do sosów podawanych na gorąco i zimno uniwersalnym dodatkiem są pietruszka, koperek i szczypiorek.
Ze względu na smak można wyróżnić sosy: łagodne, pikantne, słodkie i kwaśne. W zależności od produktu zastosowanego do jego wykonania popularne są sosy: mięsne, grzybowe, czosnkowe, chrzanowe, serowe i wiele innych, a przepisy na ich wykonanie znajdziesz na naszym portalu kulinarnym.