Potrawy z grzybów leśnych i uprawianych o doskonałym smaku i zapachu
W polskiej tradycji kulinarnej grzyby zawsze stanowiły ważną pozycję. Obecnie ich obecność w polskiej kuchni jest coraz większa. Grzyby są chętnie stosowane do przygotowywania potraw.
Są one doskonałym dodatkiem do mięs i warzyw oraz różnych przystawek i dodatków do potraw.
Doskonale komponują się smakowo z ciastami. Popularne pierogi często nadziewane są farszem przygotowywanym z grzybów. Równie dobrze smakują paszteciki z grzybami, wielu zwolenników ma pizza z dodatkiem grzybów.
Jednym ze sposobów wykorzystania grzybów w kuchni są zapiekanki. Grzyby dodane do zapiekanek przygotowywanych z różnych składników, warzyw, mięs, ryb lub makaronów dodają potrawie charakterystycznego grzybowego posmaku i zapachu.
Grzyby dodawane są również do potraw jednogarnkowych. Gulasz z dodatkiem grzybów uzyskuje całkiem nowy i oryginalny, a przy tym niepowtarzalny smak.
Grzyby są częstym składnikiem zup. Wszyscy znamy zupę grzybową. Przepisów na jej przygotowanie jest wiele. Zupę grzybową można przygotować w sposób tradycyjny lub w wersji zupy kremowej.
W wielu potrawach podawanych z okazji świąt znajdują się grzyby. Wigilijna zupa grzybowa
lub kapusta z grzybami to potrawy często podawane w czasie kolacji wigilijnej w naszym kraju. Czytaj więcej
Grzyby i jajka to również doskonałe połączenie. Występują one razem w różnych sałatkach.
Sałatka z jajek i grzybów jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo dobrze smakuje.
Bardzo smacznym i chętnie podawanym dodatkiem do potraw są sosy grzybowe.
Grzyby stosowane w kuchni do przygotowania potraw można podzielić na grzyby leśne, np.: podgrzybki, maślaki, koźlaki, borowiki, rydze i wiele innych. Drugą grupę stanowią grzyby uprawiane np.: pieczarki lub boczniaki.
Grzyby leśne pomimo ich krótkiego okresu zbierania można spożywać w ciągu całego roku.
W okresie wysypu grzybów warto przygotować przetwory w słoiczkach.
Grzyby marynowane lub sałatki z grzybów będą doskonałym dodatkiem urozmaicającym różne dania podawane w okresie zimowym.
Innym sposobem konserwowania grzybów jest ich suszenie.
Grzyby w Polsce są bardzo popularne.
Pomimo tego, że grzyby nawet w 90% składają się z wody, warto podawać je swojej rodzinie do spożycia.
Grzyby zawierają wiele witamin np.:A, B, D oraz minerałów: potas, fosfor, żelazo, wapń i inne.
Grzyby są niskokalorycznym, wartościowym składnikiem pokarmowym i mają doskonały smak, poprawiający niejednokrotnie smak całej potrawy, w której występują.