Przystawki na zimno i ciepło, na imprezę i przyjęcie
Przystawka to niewielka potrawa słodka lub wytrawna, podawana na zimno lub gorąco, często wraz z niewielką ilością wina, piwa lub innego napoju alkoholowego albo bezalkoholowego.
Przystawki podawane są przed posiłkiem głównym. Potrawy te powinny być tak skonstruowane, aby nie powodowały uczucia sytości, a wręcz zachęcały do dalszego jedzenia. Dlatego przygotowując przepis na przystawkę należy dobrać odpowiednie produkty, z których będzie wykonany. Warto również zwrócić uwagę na estetyczny wygląd przystawek, ich wygląd powinien mówić „coś bym jeszcze zjadł”.
Najczęściej przystawki podawane są w czasie przyjęć o charakterze kulturalnym, na bankietach, ale również przyjęć typowo rodzinnych, chrztów, komunii, a nawet urodzin czy imienin.
Przystawką może być wiele różnego rodzaju potraw, jednak powinny spełniać powyższe warunki. A jak przygotować przystawki?
Najczęstszą przystawką podawaną na przyjęciach są proste, łatwe i szybkie do wykonania koreczki i kanapki na białym pieczywie, naktórym można umieścić dosłownie każdy produkt gastronomiczny np. jajka, wędliny, mięso, sery, warzywa, owoce. Tym nie mniej warto włożyć trochę więcej pracy i przygotować bardziej eleganckie i wytworne przystawki np. paszteciki z mięsem i czarnuszką, które zapewne zostaną zapamiętane na długo przez biesiadników. Czytaj więcej
Przystawki stanowią ważny element menu przyjęć. Ich oryginalny wygląd i smak uczestnicy przyjęć zapamiętają na długo, pomimo tego, że nie są to najważniejsze posiłki na przyjęciu. Ponadto dają one wrażenie ciągłości doznań smakowych i goście nie oglądają pustych stołów, między głównymi posiłkami.
Przystawki są raczej prostymi i łatwymi do przygotowania potrawami, jednak ich wymyślenie może nie być takie proste, dlatego warto zapoznać się z przepisami na przystawki znajdującymi się na naszej stronie. Znajdują się tutaj przepisy i zdjęcia, sprawdzonych potraw, które doskonale zaprezentują się w charakterze przekąsek: rozmaite kanapki, jajka faszerowane, pasty i pasztety, sery i serki, a także słodkie babeczki i ciasteczka.