Codziennie jemy owoce lub pijemy soki owocowe
Owoce w naszych warunkach klimatycznych stanowią dużą grupę, chętnie spożywanych pokarmów.
Do najbardziej popularnych owoców krajowych zaliczamy: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele.
Równie popularne i uprawiane w Polsce są krzewy owocowe. Ich owoce należą do najzdrowszych produktów spożywczych. Warto wymienić: porzeczki czarne i czerwone, agrest, winogrono, aronia oraz borówka amerykańska.
Mniejsze od krzewów, rosnące na niskich krzaczkach: truskawki i poziomki to słodkie, niezwykle zdrowe przysmaki Polaków.
Nie sposób pominąć owoców leśnych chętnie goszczących na naszych stołach, zwłaszcza czarnych jagód oraz borówek czerwonych i jeżyn.
Dostępne są również owoce pochodzące z ciepłych rejonów globu. To tak zwane owoce tropikalne np.: pomarańcze, cytryny, banany, mandarynki, grejpfruty, ananasy.
Wszystkie wymienione owoce można spożywać na surowo, bezpośrednio po zebraniu. Takie świeże owoce są najlepsze.
Nie przerobione, nie zawierają szkodliwych składników np. środków konserwujących.
Owoce zwykle są mało trwałe i łatwo się psują.
W warunkach domowych można wydłużyć czas ich ich przydatności do spożycia, najczęściej poprzez gotowanie, pasteryzowanie, suszenie lub mrożenie. Dzięki temu owoce można spożywać pod różnymi postaciami w ciągu całego roku, nawet w czasie mroźnych zim.
Dżemy i powidła to właśnie taki sposób na urozmaicenie zimowej diety poprzez spożywanie owoców poza okresem ich zbiorów.
Ciasta dają nieograniczone możliwości stosowania owoców do przygotowywania tych słodkich wypieków, uwielbianych przez dzieci i dorosłych - ciasta owocowe.
Owoce to często podstawowy składnik deserów podawanych podczas uroczystych przyjęć oraz zwykłych, domowych imprez. Czytaj więcej
Przygotowywane i podawane do posiłków głównych i nie tylko, surówki jarzynowe również zawierają wymienione wyżej owoce, często składają się wyłącznie z owoców i wtedy mamy sałatki owocowe, uwielbiane zwłaszcza przez dzieci.
Owoce zwykle zawierają w sobie duże ilości soku. W naszych domach często przygotowuje się z tych owoców niezwykle zdrowe i wartościowe soki, przeciery, nektary i kompoty.
Owoce stanowią nieodłączny składnik koktajli, musów oraz coraz popularniejszych smoothie. To doskonały sposób na gaszenie pragnienia w upalne, letnie dni.
Bardzo popularny kiedyś, ale powracający do polskich kuchni zwyczaj robienia win i nalewek nie może obejść się bez owoców, zwłaszcza krajowych. Jeżeli chcesz się napić dobrego trunku, to tylko własnoręcznie wykonanego z polskich owoców wina i nalewki.
Truizmem będzie stwierdzenie, że owoce to jeden z ważniejszych rodzajów pożywienia. Bo to prawda.
Aby być zdrowym i utrzymywać swój organizm w dobrej kondycji człowiek powinien co dziennie jeść owoce lub pić soki owocowe. Owoce, oprócz pokarmów mięsnych, warzyw i jarzyn są niezbędne dla zdrowia każdego człowieka, bez względu na płeć i wiek.
Spożywając owoce dostarczamy organizmowi witamin, składników mineralnych, a także błonnika oraz kwasów.
Jedząc owoce wydłużamy swoje życie, odmładzamy organizm, pomagamy w zwalczaniu stanów zapalnych oraz skutków przebywania w skażonym środowisku, zwiększamy zdolność pokonywania stresu.
Nie sposób wymienić wszystkich pozytywnych oddziaływań składników zawartych w owocach na organizm człowieka.
Dlatego warto zadbać o to, aby w naszej codziennej diecie znalazły się owoce, codziennie.