Czosnek, doskonałe warzywo i przyprawa do potraw mięsnych, rybnych, warzywnych i wielu innych dań
Czosnek stosowany jest od bardzo dawna w kuchniach regionalnych na całym globie.
Jego właściwości smakowe i aromatyczne oraz lecznicze sprawiają, że używa się go w kuchni, jako warzywa i przyprawia nim potrawy oraz w celach leczniczych, w ziołolecznictwie.
Intensywny i zdecydowany smak i zapach czosnku dodany do potraw wzbogaca je smakowo, nadaje im zdecydowanego charakteru.
W kuchni w ostatnim czasie czosnek stał się niezwykle popularny.
Trudno spotkać przepis kulinarny na potrawy z mięsem, rybami, czy warzywami, gdzie nie dodano czosnku pod różnymi postaciami.
Również potrawy przyrządzane na grillu wymagają dodania czosnku. Tutaj warto polecić czosnek grillowany.
Wiele różnego rodzaju dodatków do dań obiadowych np.: sosów i dipów zawiera czosnek. Taki sos potrafi zupełnie zmienić smak przygotowanej potrawy z mięsem, warzywami czy makaronem.
Czosnkiem naciera się mięsa, dodaje się go do surówek i sałatek oraz różnych zup.
Dodaje się go do kiszonych ogórków.
Czosnek bardzo dobrze komponuje się z różnymi serami, gdzie po dodaniu i wymieszaniu np. przeciśniętego czosnku otrzymuje się smaczną i aromatyczną pastę do smarowania pieczywa.
Do smarowania równie dobry jest smalec domowy z czosnkiem.
Najczęściej, a równocześnie najlepiej zastosować świeży, surowy czosnek, w całości, krojony lub przeciśnięty przez praskę. Czytaj więcej
Ząbki czosnku po ugotowaniu lub usmażeniu tracą częściowo swoje właściwości bakteriobójcze, zachowując równocześnie właściwości antygrzybiczne i działanie antyutleniające.
Jego smak i zapach łagodnieje i staje się delikatniejszy.
W kuchni czosnek stosuje się również w postaci suszonej oraz sproszkowanej, najczęściej jako przyprawy.
Działanie lecznicze czosnku stwierdzono w bardzo wielu schorzeniach
Czosnek wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego, niszczy pasożyty żerujące w jelitach.
Czosnek hamuje rozwój bakterii i utrudnia powstawanie komórek rakowych w niektórych rodzajach nowotworów.
Spożywanie czosnku chroni przed udarem mózgu i zawałem serca.
Pomaga również w infekcjach wirusowych układu oddechowego.
Reguluje ciśnienie w układzie krwionośnym, pomaga w wyrównaniu poziomu cukru we krwi.
Zwiększa ogólną odporność organizmu, pomaga zwalczać skutki przeziębienia.
Jednak nie wszyscy tolerują intensywny zapach czosnku. W celu jego osłabienia można połączyć czosnek z listkami mięty lub natki pietruszki.
Podczas zakupów czosnku warto wybierać główki zwarte i twarde. Aby jak najdłużej czosnek zachował swoje właściwości należy przechowywać go w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu.