Śliwki, zdrowe owoce szerokiego zastosowania
Owoce śliwki to często wykorzystywane w kuchni produkty. Najczęściej stanowią dodatek do różnych dań i potraw , zarówno słodkich , jak również wytrawnych. Śliwki stanowią często składnik różnych diet, zdrowotnych lub odchudzających.
W Polsce śliwki są bardzo popularnym owocem, jednak w polskiej kuchni raczej są niedoceniane. Ze względu na walory smakowe oraz odżywcze, a także cenę warto propagować śliwki jako produkt wart większego zainteresowania.
Robi się z nich napoje takie jak kompoty, soki, smoothie.
Żadne Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść bez kompotu z suszonych owców, koniecznie ze śliwkami.
Popularna śliwowica to przykład wykorzystania śliwek do przygotowania napojów alkoholowych.
Smaczne i popularne, a przede wszystkim zdrowe są dżemy, powidła, marmolady i konfitury przyrządzone ze śliwek, również z dodatkiem innych owoców.
Śliwki świetnie smakują z ciastem i dlatego istnieje mnóstwo przepisów na ich wykorzystanie do pieczenia ciast.
Dodaje się je również do potraw mięsnych, rybnych oraz do surówek. Warto dodawać owoce śliwek do sosów oraz marynat do mięsa. Doskonale znane kluski – knedle zawierają nadzienie śliwkowe. Wielu zwolenników mają również pierogi ze śliwkami. Czytaj więcej
W sezonie zbiorów śliwek, w kuchni wykorzystuje się świeże owoce śliwek. Owoce śliwek doskonale nadają się do suszenia, kandyzowania i takie śliwki również znajdują się w słodkich wypiekach, deserach i napojach czy w różnego rodzaju innych daniach.
Śliwka, w zależności od gatunku może być bardzo słodka lub kwaskowata, zawsze zawiera sok nadający jej niepowtarzalnego smaku. Jej owoce różnią się wielkością oraz barwą, od jasno żółtej do intensywnie granatowej.
W Polsce uprawia się wiele różnych odmian tych owoców. Renklody, węgierki czy mirabelki to tylko przykłady tych popularnych owoców.
Śliwki znane są z dobrego oddziaływania na organizm, przede wszystkim na układ pokarmowy, przeciwdziałają zaparciom. Mają niestety dużo kalorii, jednak spożywane w rozsądnych ilościach, są bardzo pożądane w diecie.