Pasztety na co dzień i od święta
Pasztet to popularne danie często goszczące na naszych stołach. Najczęściej są to jednak gotowe pasztety kupione w sklepie. Natomiast na szczególne okazje, np. uroczyste spotkania towarzyskie lub uroczystości rodzinne organizowane w czasie np. Świąt Wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia gospodarze najczęściej podają własnoręcznie przygotowany pasztet domowy.
Do wykonania takiego pasztetu zwykle stosuje się mielone mięso wołowe, wieprzowe lub drobiowe. Często można spotkać pasztety przygotowane z różnych mięs zmieszanych razem. Mogą one być surowe, gotowane lub pieczone. Dodatkowo, w celu dodania aromatu i niepowtarzalnego smaku dodaje się do nich przyprawy oraz zioła. Dodatkiem do pasztetu mogą być również warzywa, grzyby, ser, a nawet podroby. Czytaj więcej
Oczywiście oprócz pasztetów mięsnych, w domowej kuchni można przygotować również typowo wegetariańskie pasztety wykonane tylko z warzyw.
W przepisach na pasztet znajdujących się na stronach naszego portalu znajdziesz sposób na to, jak przygotować w domu pasztet z cukinii, pasztet z selera czy z suszonymi grzybami.