Pączki i drożdżówki nie tylko na tłusty czwartek.
W tym dziale naszego serwisu znajdziecie przepisy na małe formy cukiernicze.
Pączki to wypieki, którymi interesujemy się zwłaszcza przed tłustym czwartkiem. Oczywiście są one wykonywane przez cały rok i często podawane do kawy lub herbaty podczas uroczystości rodzinnych np. urodzin czy imienin, jak również bez szczególnych okazji.
Istnieją tradycyjne przepisy na pączki, ale coraz częściej można znaleźć pomysły na wykonanie ich w sposób nietypowy i innowacyjny. Dodawane są do nich różne produkty np. serek homogenizowany lub czekolada. Można nawet wykonać pączki z... ziemniaków. Czytaj więcej
Tradycyjna forma w jakiej wykonywane są pączki, a więc w postaci kulki, może być zastąpiona przez kształt przypominający oponę; te pączki to oponki.
Drożdżówki to małe ciastka lub bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego z nadzieniem, który mogą stanowić owoce lub ser. Takie frykasy bardzo lubią nasze dzieci i chętnie się nimi zajadają.