Słodki ananas, składnik ciast i wypieków oraz słodkich i wytrawnych dań, przystawek, napojów i lodów
Ananas, to egzotyczny dla nas słodki i soczysty owoc, o szerokim zastosowaniu.
W przepisach kulinarnych wykorzystuje się zarówno owoce jak również sok uzyskany z tych owoców.
Potrawy z ananasem można przygotowywać w sposób tradycyjny w kuchni, jak również na grillu.
W kuchni polskiej znajdziemy ananasa zarówno w słodkich ciastach, jak również w przepisach kulinarnych na sałatki owocowe i warzywne.
Ananas świetnie komponuje się z mięsem, drobiem i rybami oraz ryżem.
Dlatego znajdziemy go nie tylko w potrawach obiadowych z tymi produktami, ale również w sałatkach i surówkach, gdzie jednym ze składników są mięsa i ryby. Czytaj więcej
Ananas o charakterystycznym smaku i aromacie to doskonały składnik napojów, koktajli oraz lodów i dżemów.
W sklepach można zakupić świeże owoce ananasa oraz oraz ananasy w puszce.
Ananas to owoc zawierający spore ilości witamin i minerałów oraz składników korzystnie działających na organizm człowieka, dzięki czemu jest on stosowany w medycynie.
Jednym z nich jest bromelina, enzym zwalczający stany zapalne i obrzękowe oraz przyspieszający procesy trawienne, pomocny przy odchudzaniu.
Ananasy nie są niestety polecane dla chorych na cukrzycę ponieważ bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.