Jeśli szukacie szybkiego i łatwego do przygotowania dania do obiadu lub na kolację, to dobrze trafiliście. Zapiekanki spełniają te wymagania. Do ich przygotowania nadaje się większość produktów dostępnej w każdej kuchni. Mięso i wędliny, ryby, makarony, ryż a przede wszystkim warzywa to idealne składniki zapiekanek.
Zapiekanki to najczęściej różne kombinacje tych produktów, odpowiednio przygotowane umieszcza się w naczyniu i piecze w piekarniku lub na kuchence, a jeśli ktoś ma odpowiednie warunki, to jeszcze lepiej na grillu lub po prostu na ognisku. Czytaj więcej
Ich przygotowanie najlepiej wykonać w naczyniu żaroodpornym, najczęściej szklanym, ceramicznym, żeliwnym lub z innego materiału. Naczynia te gwarantują utrzymanie wysokiej temperatury pieczenia co jest niezbędnym warunkiem otrzymania doskonałej zapiekanki. Ponadto są one z reguły estetycznie wykonane i umożliwiają podanie gotowej potrawy na stół, a następnie dzielenie jej na porcje.