Aronia, owoc na sok, syrop, dżem i do innych zastosowań
Krzewy aronii, obsypane dorodnymi, grubymi, prawie czarnymi kulkami, uformowanymi w kiście to częsty widok w naszych ogrodach. Aronia to niezwykły, zawierający wiele minerałów i witamin owoc, o właściwościach leczniczych. Jego kwaśny smak nie wszystkim ludziom się podoba.
Pomimo tego powinniśmy spożywać aronię lub jej przetwory: soki i dżemy. Zawarte w owocach aronii składniki są bronią w walce z najgroźniejszymi chorobami cywilizacji: rakiem, nadciśnieniem, miażdżycą. Pomagają również w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy w prawdziwej zarazie, jaką jest w naszych czasach cukrzyca. Czytaj więcej
Również mniej groźne choroby, mogące dopaść każdego można zwalczać przy pomocy środków przygotowanych na bazie aronii. Przykładem takiego środka jest syrop na przeziębienia.
Dlatego w kuchni, aronia powinna być jak najczęściej obecna. Warto dodawać ją do ciast i napojów oraz konfitur i dżemów.
Owoce aronii doskonale nadają się do sporządzania napojów alkoholowych, a sposób jego przygotowania opisany jest w przepisie na nalewkę z aronii.