Pyszne ciasta oraz potrawy z makiem przez cały rok
W polskiej kuchni mak wykorzystywany jest głównie do przygotowywania popularnego makowca. Można go znaleźć również w wielu przepisach na ciasta z różnymi składnikami
Mak doskonale komponuje się np.z serem lub bakaliami oraz owocami i bardzo dobrze smakuje na podkładach z ciast drożdżowych, kruchych i na biszkoptach.
Używany jest również w charakterze posypki np. na chlebie oraz bułkach, rogalach i innych wypiekach piekarniczych.
Mak najbardziej kojarzy się z okresem Świąt Bożego Narodzenia, gdzie na wielu stołach wigilijnych znajdziemy kutię. Czytaj więcej
Również w okresie Świąt Wielkanocnych, przygotowywane są wypieki z makiem.
Warto go jednak używać do przygotowywania słodkich przysmaków przez cały rok.
Ciasta z makiem lubią chyba wszyscy; dorośli i dzieci.
Również wielu amatorów maja potrawy, gdzie jednym ze składników jest mak, np.: pyszne, słodkie pierogi z makiem, to dobre danie na obiad.
Obecnie mak dostępny jest w postaci masy makowej, gotowego produktu do wykorzystania podczas wykonywania ciast.