Grillowanie to sposób na odpoczynek podczas gotowania
Ten sposób przygotowania potraw na świeżym powietrzu, najczęściej w przydomowych ogrodach, tak mocno się rozwinął, że powstała konieczność stworzenia nowego działu w Książkach kucharskich. Ten dział to „Przepisy na grilla”.
Do ich przygotowania korzystamy ze specjalnie skonstruowanych palenisk.
Grill najczęściej wykonany jest z blachy, ale dostępne są lepsze i trwalsze grille: są to żeliwne odlewy.
Oba rodzaje urządzeń mogą być wyposażone w dodatkowe pokrywy, a nawet w regulatory do dozowania powietrza, pozwalające na sterowanie wielkością żaru, a tym samym temperatury grillowania potraw. Warto wybierać takie urządzenia, gdzie istnieje możliwość regulowania wysokości rusztu nad żarem. To bardzo ułatwia pracę!
Potraw możliwych do przygotowania na grillu ciągle przybywa. Na początku były to najczęściej kiełbasy. Potem zaczęto piec na grillu kawałki różnych mięs, ryb, owoce morza i warzywa oraz grzyby. Czytaj więcej
No cóż technika kulinarna cały czas się rozwija. Obecnie trudno znaleźć danie niemożliwe do przygotowania przez grillowanie.
Dania z grilla mogą być mięsne, z dodatkiem warzyw lub tylko o charakterze wegetariańskim, można wybierać w zależności od tego, co kto lubi lub co może jeść.
Na naszym portalu znajdziesz proste do przygotowania i sprawdzone przepisy na grilla.
Jest w czym wybierać. Dowiesz się jak dobrze upiec na grillu mięso, rybę albo szaszłyk, a nawet ser.
Co zrobić, aby poprawić atrakcyjność i smak przygotowywanych potraw?
Dla uatrakcyjnienia smaku i prezencji potraw przygotowanych na tą techniką, bardzo często stosuje się różnego rodzaju przyprawy do grilla oraz sałatki do grilla , a także sosy do potraw z grilla i dipy.
Wszystko to znajdziesz w naszych przepisach!