Jedzmy brokuły dla zdrowia
W kuchni brokuły to częsty składnik wielu potraw. To doskonałe warzywo charakteryzuje się dobrym smakiem, a jego ciemno zielona barwa zachęca do jego spożycia.
Ważną zaletą brokuła jest to, że można go spożywać zarówno na surowo, jak również po ugotowaniu. Równie istotna jest możliwość dłuższego przechowywania brokuła poprzez jego zamrożenie.
Potrawy z brokułem są łatwe do przygotowania.
Główki brokuła składają się tzw. różyczek.
Można je ładnie formować na talerzu i podawać do spożycia.
Brokuł najczęściej jest składnikiem różnych sałatek. Doskonale komponuje się smakowo z innymi warzywami, jak również mięsem, szczególnie z mięsem drobiowym. Czytaj więcej
Równie dobrze smakuje z kaszą, jajkiem, serem lub wędlinami, a także z rybami.
Warto dodać, że brokuł doskonale pasuje do potraw przygotowywanych na grillu.
Dlaczego brokuł występuje w wielu przepisach kulinarnych?
Niewątpliwie jest to jedno z najzdrowszych warzyw. Brokuł zawiera wiele składników niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu człowieka. Najważniejsze z nich to kwas foliowy oraz witaminy A, C i K.