Kukurydza, wartościowy składnik sałatek oraz potraw mięsnych i rybnych
Kukurydza należy do najważniejszych i najczęściej uprawianych roślin na świecie, w wielu regionach stanowi ona jeden z podstawowych składników pokarmowych ludzi. Powodem jej popularności jest łatwa uprawa oraz dobry smak, a także duża wartość odżywcza: zawiera ona wiele składników mineralnych oraz witamin.
W kuchni stosowana najczęściej w postaci mąki kukurydzianej, kasz i płatków.
W naszym kraju popularna jest kukurydza konserwowa z puszki
Coraz częściej stosowana jest do przygotowywana przepisów świeża kukurydza z kolby.
Kukurydzę konserwową znajdziemy w przepisach kulinarnych, wg których wykonuje się sałatki, zupy oraz mięsne dania np. na obiad. Czytaj więcej
Ziarna kukurydzy bardzo dobrze smakują w towarzystwie jarzyn, mięs oraz ryb.
Dlatego często kukurydza jest składnikiem sałatek jarzynowych oraz potraw mięsnych.
Warto spróbować sałatki z kukurydzą oraz żółtym serem.
Kukurydzę z kolby można gotować, zapiekać lub grillować.
Potrawy zawierające w swoim składzie kukurydzę są bardzo sycące. Kukurydza jest rośliną kaloryczną, nie zaleca się aby była spożywana przez osoby będące na dietach odchudzających.
Kukurydza nie zawiera glutenu. Dlatego mogą ja spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej.