Pietruszka, doskonałe warzywo jako dodatek do zup i potraw mięsnych, rybnych oraz sałatek, surówek i zapiekanek
Pietruszka to doskonale znane i bardzo często stosowane w kuchni warzywo, zwykle jest składnikiem potraw lub dań. Bardzo rzadko pietruszka spożywana jest oddzielnie, jako samodzielne danie.
W przepisach kulinarnych w naszych polskich kuchniach, głównie wykorzystuje się zielone liście pietruszki, znane jako natka pietruszki.
Rzadziej znajdziemy przepisy kulinarne, gdzie zastosowano biały, podłużny korzeń pietruszki. Korzeń pietruszki razem z marchewką, natką pietruszki, porem i selerem stanowią „włoszczyznę” i i są składnikiem wywaru, na bazie którego przygotowuje się rosół oraz wiele innych zup, głównie jarzynowych.
Szersze zastosowanie w kuchni ma natka pietruszki. Można ją dodawać do potraw na surowo lub w postaci suszonej, jako przyprawę. Czytaj więcej
Natkę pietruszki znajdziemy w przepisach na przygotowanie potraw mięsnych, rybnych oraz sałatek, surówek, pasztetów, zapiekanek i grzybów..
Zieloną pietruszkę dodaje się również do napojów np.: koktajli.
Natka pietruszki urozmaici i doda wyrazistości tym potrawom.
Jej intensywna zielona barwa oraz nie powtarzalny zapach powoduje, że jest często stosowana do dekoracji potraw podawanych na stół na talerzach, misach lub półmiskach.
Warto nadmienić, że zarówno natka pietruszki, jak również jej korzeń mają właściwości lecznicze i są stosowane w zielarstwie.
Ich spożywanie ułatwia trawienie oraz łagodzi wzdęcia, a ponadto zwiększa ilość wydalanego moczu.
Pietruszka zawiera żelazo oraz wiele innych minerałów oraz witamin np.: wapń, magnez, fosfor.