Aromatyczny koperek, ceniony dodatek do mięs, ryb, zapiekanek, surówek i … kiszonych ogórków
Koperek to roślina z gatunku selerowatych. Charakterystyczny zapach oraz żywa, zielona barwa koperku powodują, że jest on często dodawany do różnego rodzaju potraw i napojów.
Dzięki swoim walorom smakowym oraz oryginalnemu aromatowi koperek zdecydowanie poprawia smak oraz zapach potraw, a zielona barwa liści koperku dodaje im urody.
Koperek dodawany jest do zup. Znana i popularna jest w naszym kraju pyszna zupa koperkowa. Koperek najczęściej dodawany jest do zup jarzynowych.
W wielu przepisach na dania główne, obiadowe często można znaleźć koperek.
Któż nie jadł młodych ziemniaków posypanych świeżym, zielonym koperkiem.
Dodatkowo mięsa i ryby podawane do posiłku i obsypane koperkiem zyskują oryginalny, niepowtarzalny smak i zapach.
Koperek dodawany jest chętnie do różnych zapiekanek, świetnie smakuje zapiekanka jarzynowa. Czytaj więcej
Makaron z koperkiem to również dobry sposób na przygotowanie dania do obiadu.
Dla uatrakcyjnienia smaku popularnych surówek można również do nich dodawać koperek.
W różnego rodzaju sałatkach bardzo często znajdziemy listki koperku.
Również do sosów często dodawany jest koperek. Taki sos jest niezwykle wyrazisty. Przykładem może być sos tzatziki.
Koper to nieodzowny składnik zalewy do kiszenia ogórków.
Koperek to nie tylko wyrazisty zapach i smak. W kuchni jest on szeroko stosowany również z powodu właściwości, jakie ma dla naszego organizmu.
Pomaga w procesach trawiennych. Łagodzi bóle żołądka i jelit. Jest zalecany w dietach odchudzających.