Cytryna nie zastąpiona w kuchni do dań wytrawnych i słodkich oraz napojów
Cytryna to owoc o charakterystycznym smaku oraz zapachu i znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.
Można ją dodawać do wielu produktów oraz przyrządzanych dań i napojów, zarówno wytrawnych, jak również słodkich. Praktycznie cała cytryna: skórka, miąższ oraz sok stanowi doskonały dodatek.
Dodanie cytryny do potraw z mięsem, drobiem, rybami, warzywami i owocami poprawia ich smak oraz zapach.
Cytryna jest niezastąpionym dodatkiem do słodkich wypieków, ciast oraz soków, deserów i napojów.
Picie herbaty lub wody, gdzie po lekkim ostudzeniu dodano sok z cytryny, uważane jest za doskonały sposób na zachowanie zdrowia.
Dania i wypieki dzięki dodanej skórce z cytryny lub soku z niej nabierają charakterystycznego, cytrynowo – kwaskowatego smaku i aromatu. Czytaj więcej
Cytryna praktycznie doskonale komponuje się z większością produktów spożywczych używanych w kuchni i cukiernictwie.
Cytryna często wykorzystywana jest nie tylko bezpośrednio do pieczenia czy gotowania.
Doskonale nadaje się do sporządzania różnego rodzaju środków czystości stosowanych w kuchni do mycia przyborów i naczyń kuchennych np: misek, wałków, desek do krojenia oraz urządzeń kuchennych np. lodówek.
Takimi środkami można skutecznie czyścić elementy wykonane ze stali nierdzewnej.
Oprócz nadzwyczajnego smaku, cytryna znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych.
Zawiera witaminy, zwłaszcza witaminę C oraz A, B6, E, a także minerały: żelazo, magnez, miedź, potas i inne.