Jagody to doskonały dodatek do ciast, dań obiadowych oraz napojów i dżemów
Jagody to popularne owoce leśne, zbierane w okresie letnim.
Niestety owoce jagód są nietrwałe i nie nadają się do dłuższego przechowywania.
Można jednak wydłużyć czas przydatności jagód do spożycia przez zamrażanie, suszenie oraz przygotowywanie przetworów z tych owoców.
Jednak jagody najlepiej smakują podawane krótko po zebraniu.
Te słodkie, ciemnofioletowe kulki to doskonały dodatek do słodkich wypieków, kompotów i koktajli oraz soków.
Ciasta oraz ciastka z jagodami np. popularne jagodzianki mają wielu amatorów.
Jagody dobrze komponują się smakowo oraz wizualnie z biszkoptem, a także z ciastem drożdżowym, kruchym oraz francuskim.
Serniki oraz szarlotki z dodatkiem jagód to świetne połączenie, niepowtarzalny smak oraz aromat tych ciast wprost zaprasza do ich jedzenia. Czytaj więcej
Amatorom tart można polecić wersję tego ciasta z jagodami leśnymi.
Jagody dodawane są nie tylko do słodkich wypieków.
Równie dobrze smakują naleśniki z jagodami oraz pierogi z farszem jagodowym.
Kluski oraz kluski na parze z dodatkiem jagód to dania na obiad, szczególnie lubiane przez dzieci.
Jagody dodane do dań z makaronem bardzo urozmaicają te potrawy, dodając im wyrazistości.
Aby zabezpieczyć sobie dostęp do tych wspaniałych i zdrowych owoców w okresie zimy, warto przygotować dżemy. Takie przetwory z jagód to prawdziwy magazyn owoców do spożywania przez cały rok.
Jagody do doskonały materiał na wina oraz nalewki, bardzo popularne w naszym kraju w XX wieku.