Pyszne biszkopty z kremem, galaretką i nie tylko
Ciasto biszkoptowe najczęściej stanowi bazę, taką podstawę na której powstają najlepsze ciasta, torty, rolady oraz małe ciasteczka. To bardzo popularny rodzaj ciasta, uwielbiany za niepowtarzalny, delikatny zapach i uroczy wygląd, który już na pierwszy rzut oka pozwala stwierdzić, że jest to puszysta i lekka substancja.
Jego kolor można dobrać w zależności od tego na co mamy ochotę. Może być barwy żółtej, przypominającej piasek na plaży. Po dodaniu kakao lub czekolady otrzymamy różne odcienie brązu, które bardzo ładnie kontrastują z żółcią.
Przepisy na ciasta podają dokładnie jakich składników użyć, aby otrzymać idealny biszkopt. Niestety ten rodzaj ciasta potrafi być kapryśny. Często po upieczeniu, rozpoczyna się nieubłagany proces opadania, co potrafi doprowadzić cukiernika do rozpaczy. Przepis na biszkopt często zawiera rady co zrobić, aby uniknąć takiej przykrej sytuacji. Jednym z takich sposobów jest upuszczenie, zaraz po upieczeniu biszkoptu w formie na ziemię z wysokości ok. 30 cm. Czytaj więcej
Produkty potrzebne do przygotowania ciasta biszkoptowego są łatwo dostępne. Najważniejszym z nich są chyba jajka. To one nadają mu charakterystycznych cech: lekkości, puszystości i delikatności. Dzięki tym cechom, ciasta z biszkoptem mogą bezkarnie jeść dzieci i starsi, ponieważ są one lekkostrawne. W celu urozmaicenia jego smaku można dodać np. migdały, wanilię lub orzechy.
Z ciastem biszkoptowym bardzo ładnie, wizualnie i smakowo komponują się często stosowane do wyrobu ciast kremy, owoce, galaretki i inne dodatki.