Arbuz doskonały do napojów, sałatek i ciast
Trwa spór o to czy arbuz jest warzywem, czy tez może owocem. Myślę, że rozpatrując jego przydatność w kuchni nie ma to większego znaczenia. Arbuz składa się w 92 % z wody.
I zapewne dlatego najczęściej są przyrządzane z niego różnego rodzaju napoje orzeźwiające: koktajle i smoothie. Najczęściej jednak są do niego dodawane inne owoce np. nektarynki, banany czy owoce lata. Zdarzają się również bardziej oryginalne dodatki np. mięta i zielona pietruszka.
Ciasta z arbuzem, również nie należą do rzadkości. Są to bardzo smaczne, o orzeźwiającym charakterze słodkie wypieki.
Świeżego, rozpływającego się w ustach arbuza można również zastosować do przygotowania pysznych, orzeźwiających sałatek owocowych. Taka sałatka może stać się ulubionym daniem dla naszych dzieci. Czytaj więcej
A czy jedliście już arbuza z grilla? Nie? To zachęcam do spróbowania tego smakowitego dania.
A jak arbuz może oddziaływać na nasze zdrowie? Zawiera aminokwas – cytrulinę, związek dobrze wpływający na serca i regenerujący mięśnie, czyli coś dla ciężko pracujących. Jeszcze większe znaczenie dla organizmu człowieka mają przeciwutleniacze zawarte w arbuzie. Opóźniają one procesy starzenia organizmu i spowalniają rozwój komórek nowotworowych.