Domowe soki z owoców i warzyw, proste i szybkie sposoby ich przygotowania
Sok najlepiej przygotować ze świeżych owoców lub warzyw, a także mieszając te produkty razem. To bardzo ciekawe połączenie. Soki owocowo – warzywne nie są może zbyt popularne, ale są bardzo zdrowe.
Najpopularniejsze i najczęściej przygotowywane w domu soki robione są z owoców, wśród których można wymienić: jabłka, śliwki, czarny bez, czarne i czerwone porzeczki, czarne jagody, maliny, truskawki i wiele innych.
W czasie przygotowywania soków mamy wyjątkową okazję do eksperymentowania, poprzez łączenie różnych owoców, a nawet dodawania innych produktów np.miodu.
Tym sposobem można otrzymać soki o przepysznych i niepowtarzalnych smakach. Czytaj więcej
Owoce i warzywa stosowane do przygotowania soków powinny być dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone oraz odpowiednio oczyszczone.
Soki w domu można otrzymać wyciskając owoce w sokowirówkach, prasach ręcznych lub mechanicznych o napędzie elektrycznym oraz poddając owoce obróbce termicznej.
Soki przygotowywane w domowych kuchniach i podawane do spożycia bezpośrednio po ich wykonaniu, to najlepszy sposób na dostarczenie do organizmu człowieka potrzebnych witamin i składników mineralnych.
Działanie soków na organizm ludzki jest jest tak duże, że istnieje nawet metoda leczenia zwana sokoterapią.