Tłusty czwartek, paczki i faworki na pożegnanie karnawału
Tłusty czwartek to zgodnie z tradycją dzień objadania się słodkościami przygotowywanymi najczęściej na tłuszczu. Najpopularniejszymi potrawami podawanymi w ten dzień w polskich domach są pączki oraz faworki. W zależności od regionu, w Polsce faworki znane są również jako chrusty lub chruściki.
W tłusty czwartek nikt nie myśli o kaloriach, w domach przygotowuje się ogromne ilości tych słodkich przysmaków. W tym dniu sprzedaje się w sklepach rekordowe ilości pączków i faworków w ciągu całego roku.
Przygotowanie słodkich pączków oraz faworków, czy chrustu nie jest trudne. Istnieje wiele przepisów na ich wykonanie.
Można używać zwykłej wody lub wody gazowanej.
Pączki mogą być nadziewane lub bez nadzienia. Różnego rodzaju dżemy, marmolady czy powidła mogą stanowić ich nadzienie. Popularne, zresztą słusznie są te o różanym smaku, ale i inne smaki mają swoich amatorów. Czytaj więcej
Pączki wykonywane samodzielnie w domu można dowolnie urozmaicać, dodając do nich różne dodatki np. ser lub sok z pomarańczy. To jest ich wyższość nad tymi ze sklepu.
Chrusty, chruściki i faworki również mają swoich wielbiciel. Nie mają one nadzienia, jednak ich charakterystyczny kształt, zapach i smak oraz kruchość ciasta stanowi o ich dużej popularności.
Ten ostatni czwartek przed Wielkim Postem rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, czasu zabaw oraz imprez organizowanych w dużych salach, jak również w prywatnych domach.