Wędliny, składnik kanapek i dań na zimno i gorąco
Wędliny, czyli różnego rodzaju szynki, polędwica, baleron i boczek oraz kiełbasy to częsty składnik potraw i dań podawanych w naszych domach podczas przyjęć, ale również w czasie codziennych posiłków: śniadań i kolacji, a także dań obiadowych.
Wędliny mogą być przygotowane z jednego kawałka mięsa, wcześniej odpowiednio peklowanego i poddanego obróbce termicznej: gotowaniu, pieczeniu lub wędzeniu.
Po pokrojeniu w plastry, stanowią składnik kanapek, często w towarzystwie różnego rodzaju warzyw lub jajek.
Kiełbasy wykonywane są z mięsa rozdrobnionego. Takie mięso jest umieszczane w osłonkach. Kiełbasy, po pokrojeniu również można używać do kanapek.
Kiełbasy w całości bardzo często podawane są podczas spotkań na świeżym powietrzu – kiełbaski z grilla. To bardzo lubiane danie. Czytaj więcej
Podawane razem z grillowanymi warzywami tworzą wyraziste i niepowtarzalne dania.
Wędliny w kuchni mają bardzo szerokie zastosowanie.
Plasterki wędlin znajdziemy w pizzy, zapiekankach i tostach.
Kawałki wędliny dodają smaku i wyrazistości jajecznicy i omletom.
Są nieodzownym składnikiem sałatek i dań na gorąco z makaronem oraz bigosu.
Farsz przygotowany z wędliną bardzo dobrze komponuje się smakowo z ciastem.
Taki farsz świetnie smakuje zarówno w naleśnikach czy pierogach, jak również w cieście drożdżowym w pasztecikach.
Wielu amatorów znajdują jajka faszerowane wędliną.
Popularny smalec, gdzie do jego przygotowania użyto wędlin zyska nie tylko fantastyczny smak, ale również zapach.
Wędliny to doskonały składnik szybkich w przygotowaniu dań na zimno i gorąco.