Małe słodkie przekąski na każdą okazję.
Ciastka to duża grupa najczęściej niewielkich, słodkich wypieków cukierniczych, do których zalicza się np. pierniczki, rogaliki, makaroniki, muffinki czy ciasteczka owsiane. Jest również grupa ciasteczek o charakterze słonym np. krakersy.
Powstają one w niewielkich foremkach lub są po prostu wykrawane z większego placka ciasta, albo ręcznie formowane. Niekiedy powstają poprzez podzielenie na małe porcje, dużych ciast przygotowanych na blaszkach. Przykładem takiego ciastka może być wuzetka.
Wypieki ciastkarskie występują w różnych wielkościach, kształtach oraz smakach, co głównie zależy od sposobu przygotowania i zastosowanych dodatków. Najczęściej do przygotowania tych słodkości stosuje się ciasta kruche, drożdżowe, biszkoptowe lub francuskie. Czytaj więcej
Dodatki zwykle znacząco wpływają na smak ciastek.Dodatkiem może to być polewa lub lukier, które równocześnie stanowią jego ozdobę.Stosując masy, kremy lub bitą śmietanę ciastka często wykonane są w formie przekładańców. Można również używać do ich przygotowania dżemów lub konfitur, zakupionych w sklepie lub lepiej własnoręcznie wykonanych.
Te małe, zgrabne wypieki najczęściej podaje się jako przekąski dorosłym do kawy, a dzieciom do herbaty lub mleka, Dzieci uwielbiają jeść ciastka, ale z własnego doświadczenia wiemy, że bardzo lubią pomagać w ich wykonywaniu. To bardzo dobra metoda na zawiązywanie więzi w rodzinie.