Wystarczy jeden garnek aby przygotować te smakowitości.
Potrawy te mają najczęściej gęstą konsystencję i są niezwykle aromatyczne i wyraziste z powodu dużej ilości przypraw użytych do ich wykonania. Są to przeważnie dania dla osób lubiących ostrą kuchnię.
Dania jednogarnkowe to charakterystyczne potrawy, do ich ugotowania wystarczy jeden garnek, a sposób ich przygotowania oraz składniki pozwalają połączyć zupę z drugim daniem, normalnie podawanym oddzielnie.
Przygotowanie takiego dania na obiad to niezbyt trudna praca. Najczęściej składniki mięsne wymagają pokrojenia i wstępnego podpieczenia, po czym dodaje się pozostałe składniki np. warzywa czy makaron albo ryż i gotuje się najlepiej na niezbyt mocnym ogniu, na końcu dodaje się przyprawy. Tak przygotowaną potrawę można podać na stółnp. z chlebem. Czytaj więcej
Jednogarnkowymi daniami może być gulasz, zapiekanki, potrawki, a nawet gęsta zupa.