Kiełki, zdrowy dodatek do surówek, sałatek, zup, dań mięsnych i wegetariańskich.
Kiełki to elementy zdrowej diety. Ostatnio zdobywają coraz większą popularność i stosowane są również w naszych kuchniach, dodawane do potraw, zwłaszcza o charakterze wegetariańskim.
Są one doskonałym magazynem skoncentrowanych mikroelementów, witamin, soli mineralnych i składników odżywczych.
Dodawane do potraw niewątpliwie polepszają ich wartość odżywczą.
Dodatkowo, zawarte w nich enzymy ułatwiają trawienie potraw, do przygotowania których, zastosowano kiełki.
Najczęściej kiełki stosowane są w surówkach jarzynowych, również z owocami oraz sałatkach.
Jednak ich zastosowanie jest zdecydowanie szersze, można je dodawać do zup, dań obiadowych jarskich oraz mięsnych, a także kanapek, jajecznic i past. Czytaj więcej
Kiełki dobrze smakują z daniami z makaronem, ziemniakami, a także z ryżem oraz kaszami.
Kiełki najlepiej podawać na surowo, ponieważ gotowane tracą częściowo swoje właściwości odżywcze.
Wbrew pozorom, kiełki to nie wynalazek współczesnych.
Kiełkujące nasiona niektórych roślin, bo w takiej postaci kiełki są stosowane w kuchni, były znane już w starożytnych Chinach.
Ostatnio, dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom zostały na nowo odkryte i zdobywają coraz większą popularność, coraz częściej występują w różnych przepisach kulinarnych.