Czarna porzeczka to witaminowa bomba w kuchni, na przetwory, dżemy, konfitury i soki
Czarna porzeczka to krzew należący do rodziny agrestowatych, bliska krewna czerwonej porzeczki.
W Polsce dosyć popularny krzew, jednak nie za bardzo doceniany.
Czarna porzeczka może być spożywana na surowo oraz po przetworzeniu.
Owoce czarnej porzeczki wykorzystuje się głównie do przygotowywania przepisów na słodkie przetwory: dżemy, konfitury, lody, a także soki i wina.
Jej kuliste, średniej wielkości czarne owoce, o kwaskowatym posmaku doskonale komponują się w różnego rodzaju ciastach.
Znane są właściwości odżywcze oraz lecznicze czarnej porzeczki. Nazywana jest ona bombą witaminową.
W jej kulistych, czarnych owocach znajdują się duże ilości witaminy C. Zamiast połykać tabletki z tą witaminą, warto zainteresować się owocami czarnej porzeczki i w naturalny sposób dostarczać ją organizmowi. Czytaj więcej
Ponadto czarna porzeczka zawiera flawonoidy. Te związki chemiczne spełniają między innymi funkcje przeciwutleniaczy i barwników. Przeciwutleniacze ograniczają powstawanie i rozwój związków powodujących choroby nowotworowe oraz opóźniają procesy starzenia się organizmów. Nie bez powodu owoce czarnej porzeczki zwane są „owocami młodości”.
Jej owoce pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, a także wysokość ciśnienia tętniczego.