Piaskowe, drożdzowe, cytrynowe, kakaowe - babki zawsze smakują.
Pieczenie tych pysznych, aromatycznych i delikatnych w smaku, a ponadto niezwykle fotogenicznych wypieków, zwykle jest związane zeszczególnymi wydarzeniami w naszym życiu. Urodziny, imieniny i inne uroczystości rodzinne, a przede wszystkim spotkania przy świątecznym stole muszą być uświetnione babkami. Dlatego te szczególne ciasta występują w wielu, bardzo różnych wersjach.
Wśród przepisów w naszym serwisie, znajdziemy między innymi przepisy na popularne babki drożdżowe i piaskowe oraz cytrynowe, kawowe, z owocami, a także tradycyjna babkę wielkanocną i wiele innych. Te ciasta bardzo często przygotowywane są z dodatkiem różnych owoców, z których chyba najpopularniejsze są rodzynki.
Najczęściej przygotowuje się je w specjalnych formach do pieczenia babek. Zwykle forma posiada specjalny „kominek”, który powoduje, że po upieczeniu babka w środku ma otwór. Czytaj więcej
Babki wyróżniają się wśród innych wypieków cukierniczych urodą. Wynika to z możliwości jakie dają zastosowane do ich dekoracji produkty. Najczęściej babki posypywane są zwykłym cukrem pudrem. Ale bardziej ambitni wykonawcy tych wypieków mogą użyć do dekoracji czekolady, lukrów, które mogą samodzielnie przygotować. Wiórki kokosowe lub toffi, albo gotowe ozdoby wykonane z cukru również doskonale się sprawdzają. Upieczenie babki nie jest trudne, nie zajmie nam również wiele czasu.
Babka to doskonały dodatek do aromatycznej kawy dla dorosłych lub gorącego kakao dla dzieci, podana w czasie uroczystego spotkania rodzinnego lub towarzyskiego.