Napoje spirytusowe otrzymywane przez aromatyzowanie spirytusu.
Likiery to słodkie napoje alkoholowe, o charakterystycznym, silnym aromacie. Trunki te można oczywiście nabyć w sklepie, ale smakosze tych wyrobów mogą je wykonać osobiście w domu. W zależności od tego z jakich produktów został wykonany, od smaku i ich konsystencji można wyróżnić likiery owocowe i gorzkie, kakaowe, kawowe oraz herbaciane, gęste kremy i inne.
Powinno się je podawać w niewielkich kieliszkach o pojemności 25 ml. Jest to alkohol dla koneserów. Powinno się nimi delektować na deser, do kawy, dla poprawienia nastroju i tylko po posiłkach. Czytaj więcej
Pomimo tego, że jest to napój alkoholowy, częstostosowany jest do aromatyzowania, a tym samym urozmaicania smaku i zapachu kremów, tortów, różnego rodzaju ciast, a także lodów oraz innych deserów. Można go również mieszać z innymi napojami np. z koktajlami.