Szczypiorek, zielona przyprawa o wyrazistym aromacie do potraw na zimno i gorąco
Szczypiorek to roślina warzywna z rodziny czosnkowatych, posiadająca właściwości zdrowotne.
W kuchni stosowana głównie jako przyprawa oraz do ozdabiania potraw.
Najczęściej w przepisach kulinarnych poleca się go kroić na drobne odcinki. W takiej postaci dodaje się go do potraw lub posypuje się nim gotowe danie.
Dobrze komponuje się z wieloma produktami stosowanymi w naszej kuchni.
Można go dodawać do dań z mięsem lub rybami, pieczonymi, smażonymi lub z grilla.
Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie serów i twarogów oraz jajek, a także warzyw, np. rzodkiewki, czosnku, kalafiora .
Dlatego jest składnikiem wielu zup oraz surówek i sałatek. Czytaj więcej
Doskonale smakują pieczone lub gotowane ziemniaki z dodatkiem szczypiorku.
Jajecznica lub omlet ze szczypiorkiem to doskonałe danie na śniadanie.
Szczypiorek ma charakterystyczny, słony smak. Można niekiedy stosować go zamiast soli.
Warto pamiętać, że szczypiorek nie powinien być poddawany obróbce termicznej, dlatego że w wysokiej temperaturze traci swoje walory smakowe. Dodaje się go w ostatniej kolejności do prawie gotowej potrawy.
Spożywanie szczypiorku może obniżać ciśnienie krwi, wzmaga apetyt oraz pomaga w procesach trawiennych.