Drób, białe mięso do gotowania, pieczenia, duszenia i grillowania
W polskiej kuchni mięso drobiowe jest chętnie i często stosowane.
Do drobiu zalicza się ptaki hodowane w gospodarstwach domowych lub w specjalistycznych fermach drobiowych np.: kury i kurczaki, kaczki, gęsi, indyki oraz dzikie ptactwo np.: przepiórki, bażanty, kuropatwy, dzikie kaczki i gęsi.
Najczęściej na stołach pojawia się mięso drobiowe z kurczaka.
Ponownie jednak, wracają do kuchni potrawy z mięsa gęsi, kaczek oraz indyków i znajdują coraz więcej amatorów. To dobry kierunek w żywieniu.
W obecnych czasach, gdzie szerzą się choroby związane z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi społeczeństwa, zdrowe i smaczne mięso z drobiu daje szansę na poprawę tego stanu.
Mięso z drobiu można przyrządzać na wiele sposobów.
Obróbce termicznej po odpowiednim oczyszczeniu i przygotowaniu można poddawać całe ptaki lub ich części np. piersi czy nogi.
Do spożycia nadają się również podroby z drobiu. Można przyrządzać serca, wątróbki oraz żołądki, są one doskonałym składnikiem farszów.
Gotowanie mięsa drobiowego to sposób na otrzymanie doskonałego, zdrowego rosołu. Z białego mięsa z drobiu przygotowuje się również smakowite zupy.
W kuchennym piekarniku można przygotować doskonałe pieczone mięso drobiowe z dodatkiem różnych przypraw lub warzyw.
Po wstępnym, delikatnym obsmażeniu mięsa drobiowego, można go dusić z niewielką ilością wody lub z dodatkiem warzyw, owoców, grzybów, ziół lub śmietany, a nawet wina lub piwa. Czytaj więcej
Grillowanie, to ostatnio bardzo modny sposób odpoczynku Polaków. I tutaj białe mięso z drobiu również często znajduje zastosowanie. Grilluje się go bezpośrednio na ruszcie, jak również opakowane w folię aluminiową. Przed grillowaniem mięso z drobiu warto zamarynować. Nabierze ono wyrazistości i niepowtarzalnego smaku i zapachu.
Równie dobrze smakują szaszłyki z drobiu przygotowane na grillu.
Mięso drobiowe można dodawać do różnych sałatek jarzynowych, owocowych lub z jajkami.
Popularność mięsa drobiowego w naszym kraju wynika między innymi z jego właściwości smakowych i zdrowotnych. Jest ono delikatne i miękkie w porównaniu z mięsem wołowym czy wieprzowym. Zawiera niewielką ilość tłuszczu, a więc jest chude.
Mięso z drobiu to kopalnia magnezu, potasu i cynku, zawiera witaminy B oraz jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka zwierzęcego, dobrze przyswajalnego przez ludzki organizm.
Ponadto jest bardzo łatwo dostępne, Polska jest największym producentem drobiu w Europie. Zapewne nie bez znaczenia jest również jego stosunkowo niska cena.