Lato, jak się odżywiać o tej porze roku?
Czy sposób odżywiania zależy od pory roku? Z pewnością zależy. Różne temperatury zewnętrzne powodują, że nasz organizm potrzebuje nieco innych witamin i minerałów.
A jak smacznie w lato się odżywiać?
W okresie letnim temperatury powietrza powodują raczej przegrzewanie organizmów. Spożywane potrawy, a szczególnie napoje powinny pomóc organizmowi utrzymać taką temperaturę, abyśmy odczuwali komfort termiczny, tym samym dobrze się czuli, nie byli apatyczni, a wręcz odwrotnie, pełni sił i energii do życia.
Lato to czas zbiorów płodów rolnych, ważnej grupy artykułów spożywczych. Warzywa i owoce, a także zboża i zioła stanowią podstawowe źródło zaopatrzenia organizmu w niezbędne witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego działania organizmu człowieka.
A zatem co jeść w lecie? Głównie powinno się wykorzystać ten czas i jeść jak najwięcej świeżych, łatwo dostępnych na naszym rynku produktów rolnych i ogrodniczych. Czytaj więcej
W kuchni, w okresie letnim powstaje wiele dań i potraw na lato, np. letnie zupy. Do ich przyrządzania warto stosować świeże produkty z ogrodów, sadów i pól, wtedy ich wartość odżywcza jest największa.
Warzywa i owoce w postaci napojów: kompotów, soków, koktajli i smoothie zapewnią komfort termiczny organizmu, co w lecie ma zdecydowany wpływ na dobry nastrój.
W Polsce w tym czasie mamy dostęp do świeżych, zdrowych owoców: jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, malin i wielu innych. Nie wolno zapomnieć o owocach leśnych: jagodach i borówkach i jarzynach.
Świeże letnie warzywa: ogórki, pomidory, dynie i inne jarzyny powinny w okresie lata gościć na stałe na naszych stołach.
Lato, a zwłaszcza jego końcówka, to w kuchni szczególnie wytężony czas przygotowywania przetworów na zimę. Takie zapasy zapewnią każdej rodzinie zdrowe odżywianie w zimie.