Ogórki na surowo, kiszone, konserwowe w sałatkach, surówkach, dipach i na sto innych sposobów
Ogórek to popularne i często stosowane w polskiej kuchni warzywo. Ogórek należy do dyniowatych. Jest bardzo popularny i chętnie przygotowywane są potrawy, gdzie ogórek występuje samodzielnie lub razem z innymi warzywami lub produktami spożywczymi.
Ogórki składają się w 97% z wody. Dzięki tak dużej zawartości wody spożywając je w okresie letnich upałów, uzupełniamy jej niedobór w organizmie.
To popularne warzywo jest niezwykle popularne i często podawane do spożycia nie tylko w tzw. okresie ogórkowym, ale dzięki możliwości kiszenia i konserwowania jest spożywane w naszych domach przez cały rok.
W lecie, w okresie zbioru ogórków, są one spożywane najczęściej na surowo.
Doskonale znane wszystkim kanapki nabierają zdecydowanego charakteru dzięki dodaniu plasterka ogórka.
Zupy ogórkowe, tak popularne w naszym kraju, to kolejna propozycja do wykorzystania w kuchni. Można je podawać na gorąco lub na zimno, jako chłodnik. Czytaj więcej
Mizerie czyli ogórki krojone w plasterki lub tarte na tarce o grubych oczkach, to świetna przystawka do drugiego dania.
Sałatki i surówki z udziałem ogórków podawane są do obiadu, a także stanowią doskonały dodatek do potraw przygotowywanych na grillu.
Świeże ogórki oraz przetwory w słoikach przygotowywane w kuchni mają doskonały smak i urozmaicają naszą dietę w ciągu całego roku.
Ogórki kiszone np. małosolne, konserwowe lub marynowane to doskonały dodatek do dań obiadowych. Można je wykorzystać do przygotowywania sałatek na zimę, dodawać do dipów i sosów np. tzatziki oraz past.
Nadają one tym potrawom wyrazistości, niepowtarzalnego smaku i zapachu, a ponadto dodają im właściwości orzeźwiających.
Warto dodać, że przygotowywanie do spożycia i przetwarzanie ogórków to szybka i łatwa praca.